Medievaner har forandret seg mye de siste ti-årene. Før var avis, radio og tv de suverent dominerende mediene som ble brukt til formidling av nyheter. Med statistikk fra Kantar (Figur 1) kan vi se at vi er inne i en stor endring. 70 % av befolkingen som er over 18 år sier at nettaviser er deres viktigste nyhetskilde og en av tre sier at sosiale medier er deres viktigste nyhetskilde.. Kun i løpet av det siste tiåret har antall mennesker på sosiale medier økt fra 970 millioner til nesten 4 milliarder mennesker (B. Dean, 2021). Figur 2 viser også hvor mange i alderen 15-29 versus resten av befolkingen som har ulike typer sosiale medier som hovedkilde til nyheter.

Figur 1
Figur 2

Poenget med denne statistikken var dog ikke å fortelle om sosiale medier og nyheter, men heller tegne et bilde av hvor utrolig viktig sosiale medier har blitt for befolkingen, hvor viktig det er for den yngre generasjon, og til slutt hvor utrolig viktig det er for markedsføring. I dette blogginnlegget vil det handle om det nye sosiale medie TikTok og hvorfor jeg mener det er et marked bedrifter/organisasjoner bør satse på når det kommer til markedsføring.

TikTok – en plattform i vekst

TikTok er en applikasjon som ble lansert i Kina i 2016 med navet Douyin. Senere i 2017 ble det lansert for resten av verden med navnet TikTok. Begge applikasjonene bruker samme programvare, men er drives av hvert sitt nettverk ettersom at Douyin må følge kinesiske lover og retningslinjer. TikTok er et sosialt media der du kan lage og redigere korte videoer på opp til 60 sekunder. Siden 2017 har TikTok blitt lastet ned over 2 milliarder ganger, med 689 millioner aktive brukere i måneden (M. Mohsin, 2021). Og gjennomsnitt tiden per bruker er på hele 52 minutter dagen, der 9 av 10 brukere er innom appen flere ganger daglig (M. Mohsin 2021).

Denne statistikken er på verdensbasis så la oss se hvordan TikTok gjør det i Norge.

På infografikken kan vi se at i 4. kvartal 2020 så brukte 8% av befolkningen over 18 år TikTok daglig.

Dog hvis vi hopper et kvartal fremover i tid til 2021 så ser vi at 12 % av befolkingen bruker TikTok daglig. Det vi kan se med denne informasjonen er at TikTok er under stor vekst. TikTok har nå over 1,5 millioner aktive norske brukere (Kampanje, 2021).Det som er spesielt med TikTok er andelen av barn/ungdom som bruker appen. I aldersgruppen 10-11 år er det 48% av norske barn som bruker appen ukentlig. Dette er en økning fra 16 % i 2019 (N. P. Strømmen, 2020) 

Hvorfor velge TikTok?

Som jeg allerede har vært inne på så er det en plattform som vokser veldig fort både internasjonalt og i Norge. TikTok er en app for visuell markedsføring, og da tenker man jo kanskje hvorfor bruker man ikke da bare Instagram eller Snapchat som er større? En av grunnen til det er f.eks. at 48 % av brukerne som er på TikTok er ikke på Instagram (Kampanje, 2021). Man kan se samme trender i TikTok som i andre sosiale medier. Nå så er det barn/ungdom som dominerer appen, men slik var det også med Snapchat, Instagram og Facebook. Så hvis man er tidlig ute vil man verre foran sine konkurrenter for den markedsgruppen samt at man drar med seg lærdom om hva som fungerer eller ikke.

For liten og for stor

Er det slik at alle bedrifter kan benytte seg av TikTok som markedsføringsplass, både liten og stor? Ja jeg mener, og jeg skal fortelle deg hvorfor. For små bedrifter kan vi først se på sommerkampanjen til redningsselskapet. Sommeren 2020 hadde redningsselskapet en kampanje på TikTok i regi av Fredrik Sahlin som endte med en stor suksess. De lagde en bruker og begynte å dele innhold om trygghet på sjøen etc som endte med stor suksess. De gikk fra 0 til 25 000 følgere og 15 innlegg med over 100 000 visninger. Dette var en kampanje som ikke brukte noe penger på annonsering. På den andre siden kan man også se hvor mange det er mulig å nå hvis man bruker penger, slik som store bedrifter har råd til. TikTok har selv delt sine 100 mest virale videoer fra året 2020, der kan vi se at den meste avspilte videoen har blitt sett av over 600 millioner brukere og har 50 millioner likes. Personen bak videoen heter Bella Porch og har til sammen over 1,5 millareder likes på sine videoer.

B. Dean 2021

https://backlinko.com/social-media-users

https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q420

Kampanje 2021

https://kampanje.com/annonse/kampanje/–norske-markedsforere-bor-ikke-overse-tiktok/

https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-some-tracker-q121

https://kantar.no/kantar-tns-innsikt/medietrender-2021—rikets-medietilstand/

Maryam Mohsin 16. Feb 2021

https://www.oberlo.com/blog/tiktok-statistics

Nils Petter Strømmen, 2020

https://kantar.no/kantar-tns-innsikt/mediebarn-2020-okt-nyhetsinteresse-strommevekst-og-tiktok-feber/


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *