Eksamen i E-varehandel har vært den oppgaven jeg har trivdes best med å jobbe med, samtidig som det har vært en av de mest krevende og frustrerende oppgavene jeg har hatt i løpet av min studietid.

Arbeidet startet med at man skulle finne seg en gruppe å jobbe med. Vår gruppe jobbet sammen i forrige modul og der gjorde vi det veldig bra, så det ble naturlig at vi jobbet sammen på nytt. Det var mye som var krevende under eksamen, men kanskje noe av det vår gruppe syntes var vanskeligst var å finne ut hva vi ønsket å gjøre. «Bestem Konsept. Velg et produkt eller en tjeneste som dere ønsker å selge.» Det er en meget vanskelig avgjørelse å ta ettersom man ønsker å lykkes, hvis det hadde vært enkelt så hadde alle gjort det. Vi gikk flere runder i oss selv, vi hadde flere dager der vi møttes på skolen for å jobbe, men ikke kom noe særlig i gang fordi vi slet må å finne ut hva vi skulle gjøre. Til slutt fikk vi pirket oss inn på at vi ønsket å gjøre noen form for veldedig arbeid og da kom ideene en etter en. Det var vendepunktet for oss som gruppe der vi gikk fra å være ineffektive til et arbeid der vi har jobbet på spreng med flere hinder som har møtt oss på veien.

 Det første hinderet møtte oss raskt i prosessen. Vi pitchet en idé til barnekreftforeningen der vi ønsket at kreftsyke barn skulle lage malerier til oss som vi deretter skulle trykke på t-skjorter og selge til inntekt for barnekreftforeningen. Dette var en Idé de likte kjempegodt og de ble med på å gjøre et samarbeid med oss. Men da idé skulle bli til virkelighet ble det ikke helt slik. Et slikt prosjekt måtte gå gjennom aktivitetsavdelingen på Rikshospitalet, men ettersom at det er en pågående pandemi var avdelingen stengt. Dog sa de at aktivitetsavdelingen kanskje skulle åpne uken etter, så vi skulle bare vente litt, men vi fikk hele tiden beskjed om at dette skulle vi ordne. Tre dager senere fikk vi vite at avdelingen ikke åpner enda så da gikk det videre til at en barnehage avdeling med kreftsyke barn kunne gjøre det. Etter litt snakk med leder for den avdelingen fant vi ut at dette kom til å bli vanskelig ettersom at det er snakk om veldig små barn. Heldigvis har vi lært fra tidligere arbeid at man alltid bør ha en backup plan. Vår plan B var at vi skulle bruke barn fra barneskoler til den samme jobben. Sa da fikk vi inn tegninger fra barn på Skjønnhaug Skole.

OKR – Objective Key Results.

I løpet av denne modulen har vi også lært om å jobbe aktivt med OKR. OKR handler om å sette mål og å jobbe mot dem. For å si hvordan det har vært å jobbe mot våre mål skal jeg først presentere vår OKR og deretter hvordan det har gått å jobbe med dem.

Objective: Opprette en velfungerende nettbutikk som selger godt, samt kan brukes etter eksamen.

KR1: Sponsoravtale på minimum 20 000 (10/10) 

KR2: Selge 100 produkter i løpet av semesteret (4/10)

KR3: Få 100% fornøyde kunder (8/10).

KR4: Få en influenser på minimum 50 000 følgere til å promotere produktet (7/10) 

KR5: Få produktet klart til salg innen eksamen (7/10)

Vårt objective får vi ikke sagt noe om før vi er ferdig med eksamen ettersom at vi lanserer nettbutikken 11.05.2021 klokken 19.00 og innlevering er 12.05.2021 klokken 09.00. Dog er det noe jeg gleder meg til å se om vi får til, jeg har store forventninger.

KR1: Vårt første KR klarte vi å få til med engang. Vi fikk en sponsoravtale av Ragn Sells på ca 25 000 kr der de sponset oss med 200 t-skjorter. Det var en prosess som gikk mye enklere enn jeg selv ville trodd ettersom at en av de første bedriftene vi forhørte oss med var villig til å sponse oss. 20 000 var jo bare et mål og vi ønsket jo så mye som mulig så vi forhørte oss med flere bedrifter etter avtalen med Ragn Sells også, men der var det lite napp.

KR2: Her må vi vente å se til etter eksamen, vi forhørt oss med bekjente og har fått en god del muntlige salg allerede.

KR3: Er også en måling som vi må se på etter eksamen. Dette vil bli målt gjennom

oppfølgningse-post til kunder samt at ved kjøp har man mulighet til å rangere oss.

KR4: Dette målet fikk vi til ca en uke før lansering. Ettersom at arbeidet vårt går til en god gjerning så var det ikke den vanskeligste oppgaven å få til. Det er mange som har ikke noe imot et gratis samarbeid med prosjekter som går til veldedighet. Så var det mer eller mindre og bare sende noen meldinger til diverse influensere på Instagram.

KR5: Dette målet har uten tvil vært det vanskeligste. Det startet med det jeg nevnte tidligere om at vi måtte gå til plan B. Så etter vi endelig hadde fått samlet inn design så måtte jo dette trykkes. Vi snakket med både lokale trykkerier og trykkerier i utlandet og hadde endte på et lokalt trykkeri der vi hadde estimert at prisen skulle ende på ca 12 000 kr. Så etter å ha pratet med dem leverte vi inn t-skjorter til trykk. Et par dager senere fikk vi en ny e-post med en ny pris, den var på 21 000 kr. Da ble vi jo ganske sjokkert ettersom at dette var enn mye høyere pris enn estimatet. Da fortalte vi trykkeriet at dette var veldig mye mer enn vi hadde sett for oss og da lurte vi på om de kunne sette ned prisen i en form av spons eller at vi da ikke hadde mulighet til å betale. Da fikk vi et ganske frekt svar med at de allerede hadde satt ned prisen for oss fra 37 000 kr til 21 000 kr. Etter å ha snakket internt i gruppen og samtidig forhørt oss med andre personer som har gjort seg noen erfaringer innen trykk av t-skjorter valgte vi å avslutte samarbeidet med trykkeriet. Dette gjorde at vi måtte kaste oss rundt for å finne et nytt trykkeri. Team leder snakket med sine kontakter og fikk til slutt skaffet oss en veldig god avtale med et nytt trykkeri. Disse prosessene har tatt en god del tid og har endt med at vi dessverre ikke har fått det fysiske produktet før lansering. Måten vi har løst dette på et at vi lanserer nettsiden med mulighet for forhåndskjøp av t-skjorten med beskjed om at t-skjorten kommer hvert øyeblikk.

Gruppearbeid

Ettersom at vi er en vennegjeng kommer dette med sine fordeler og ulemper. Det som er bra med at vi er en vennegjeng er at det er ingen som føler at de ikke blir hørt, ingen er redd for å si noe. Dette har ført til mange gode faglige diskusjoner der vi kan være uenige, men sammen komme frem til den endelige løsningen der alle ender opp med å være fornøyd. Dog er det jo også slik at i en vennegjeng kan man raskere miste fokus å begynne å prate om helt andre ting. I løpet av arbeidet har vi funnet en løsning på dette. Vi startet med et botsystem som fungerte slik at hvis man tullet og tøyset mye eller var på mobilen så måtte man betale inn en sum til en felles pot som skal brukes på noe hyggelig når vi er ferdig med oppgaven. Der har alle endte opp med å betale en sum. Andre utfordringer i samarbeidet har vært at alle jobber. Det er vanskelig å få til at alle kan møtes når vi alle har jobber å dra til. Noen jobber om morgningen mens andre jobber om kvelden. Så noen ganger er det deler av gruppen som har vært på skolen og jobbet med prosjektet mens andre har kommet senere. Vi har klart å løse dette på en veldig god måte synes jeg, men det har likevel vært en skikkelig kabal å få til ulike tidspunkt alle kan være der.

En av mange lange dager på skolen. X antall energidrikk har blitt konsumert.

Hva har jeg lært?

Helt til slutt vil jeg fortelle om mitt læringsutbytte både faglig og om meg selv i løpet av denne modulen. Jeg har funnet ut at jeg synes det er veldig morsomt å jobbe under press. Tidligere har vi jo også gjort dette på skolen, men i denne oppgaven har det vært en praktisk tilnærming til dette stresset. Du må selv ta opp telefonen og ringe rundt og prate med folk. I motsetning til andre eksamener der du stresser med å lære deg nok teori. Jeg har også forstått viktigheten av å jobbe med OKR. Å sette seg mål og systematisk jobbe mot dem hele tiden har vært utrolig viktig. Da får man enkelt sett hva som fungerer og hva som ikke gjør det.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *