I dette blogginnlegget skal jeg først snakke litt rundt det vi har lært i løpet av den første modulen i digital markedsføring. Deretter vil jeg se på konsekvenser av kunstig intelligens, både for samfunnet og personlig. Til slutt skal jeg trekke frem det jeg syntes har vært mest interessant og viktigst i løpet av denne perioden.

I løpet av de første ukene på digital markedsføring har vi gått igjennom mye spennende. De fleste forelesningene har startet med Marianne Hagelia som har lært oss om studieteknikk. Deretter har det vært Arne Krokan som har vært hoved foreleser med diverse gjesteforelesere. Den første modulen i digital markedsføring har handlet om digital økonomi og forretningsmodeller. Det har vært et stort fokus på kunstig intelligens (AI). I hver forelesning har Krokan lagt vekt på våre tanker, han ønsker at vi skal mene noe om det vi lærer.

Hvis man ser på læring som en bøtte man fyller med vann så kom hadde jeg en tom bøtte da jeg startet med dette faget. Allerede fra først dag har jeg helt litt og litt vann i bøtten. Det jeg husker best fra starten av kurset var plattformtjenester og nettverkseffekter. Hvor viktig dette er hadde jeg ikke gjort meg noen tanker om tidligere. Videre har det vært mye fokus på muliggjørende teknologier og hvor langt dette kan ta oss. Det jeg har interreset meg mest for har vært bioteknologi noe jeg vil komme tilbake til senere i teksten. Mot slutten av kurset har vi lært om blockhainteknologi og kryptovaluta.

Konsekvenser av kunstig intelligens

Vi har blitt bedt om å tenke over hva slags konsekvenser det vi har lært om har å si for oss selv og for samfunnsutviklingen.

Mine første tanker er jo at det er veldig positivt for samfunnet. Kunstig intelligens ser man ofte på som muliggjørende teknologier. Bioteknologi vil føre til bærekraftige løsninger når det kommer matsvinn, matproduksjon etc. Det vil også føre til gjennombrudd i helse sektoren med nye medisiner og behandlinger av mennesker. Hvordan dette påvirker meg mest er i matveien. Plantebaserte måltider har blitt til gjennom bioteknologi. I oktober 2020 valgte jeg å slutte og spise kjøtt etter å ha sett dokumentaren «David Attenborough: a life on our planet». Dette er en dokumentar av David Attenborugh som omhandler klimakrisen, kjøttindutrien og dyrevelfered. Dette gjør jo at jeg ønsker supplement til kjøtt. Dette kan jeg få gjennom produkter som er blitt laget med bioteknologi.

Andre tanker er jo også uvissheten rundt fremtiden til kunstig intelligens så kommer det bekymringer.

Det kommer hele tiden ny forskning som viser at AI kan gjøre noe raskere, smartere, mer effektivt etc enn mennesker. Det gjør at filmer som terminator i større grad kan bli realitet. Når roboter blir smartere enn mennesker hvordan kan man med god samvittighet fortsette utviklingen av AI?

Det jeg har likt best med kurset

Når det kommer til hva jeg synes har vært mest interessant eller viktigst i løpet av dette kurset så er det to hovedtemaer jeg har likt best. Det første temaet er augmented reality/virtual reality (AR/VR). Selv bruker jeg veldig mye tid på dataspill og jeg tror mye av fremtiden innenfor spillindustrien ligger i VR. Med alle bruksområder VR blant annet Gaming så synes jeg dette var noe av det mer spennende vi har gått igjennom. Det jeg syntes har vært viktigst er bioteknologi. Vi er for mange kjøttetere på jorden. FNS bærekraftmål nummer 2 handler om utrydding av sult. Måten vi kan klare dette er gjennom produkter og løsninger som har kommet av bioteknologi.

Utenom det synes jeg første modul i digital markedsføring har vært meget spennende. Tusen takk til Arne Krokan for et spennende kurs, og gleder meg til gjesteforelesninger fra han i senere moduler.

-Henrik Hammer Normann


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *