I dette blogginnlegget skal jeg forklare begrepene filterboble og ekkokammer. Deretter skal jeg forklare hva slags påvirkning dette kan ha på politikk.

Filterboble

Filterboble er et begrep som ble forfatteren Eli Praiser introduserte i boken sin «The Filter Bubble» tilbake i 2011. Filterboble handler om at man systematisk avgrenser informasjon eller opplevelser for brukere på nett (Orgeret, 2020). Det er enklere å skjønne seg på dette ved bruk av et eksempel. Vi kan se for oss at det er en person som tror at jorden er flat. Han søker da på slike artikler på en nettside, og nettsiden sorterer informasjonen i søkene hans. Deretter vil algoritmer anbefale lignende artikler. Dette fører til at informasjon som er imot hans mening vil bli dyttet til side. På den måten blir man «fanget» i sin egen verden av likesinnede. Det er dette fenomenet vi kaller en filterboble.

Ekkokammer

«Et ekkokammer er en metaforisk beskrivelse, som beskriver en situasjon hvor informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon og repetisjon innenfor en avgrenset gruppe.» (Wikipedia,2020)

I et slikt ekkokammer er det ikke plass for motstridende meninger. Ekkokammer kan fort oppstå på diverse nettforum eller i kommentarfelt på sosiale medier. Jeg vil igjen trekke inn eksemplet med flat earth. Da kan det være en gruppe på et nettforum som forteller om hvorfor jorden er flat. Menneskene argumenter og forklarer hvorfor jorden er flat, og det er ingen som kommer med noen motspill. På den måten oppstår det er ekkokammer.

Påvirkning på politikk

Man kan starte med å se for seg et kommentarfelt på Facebook. Der er det 7 personer som snakker om Donald Trump. De argumenter om hvorfor han bør være president. De er alle enige. Av kommentarene så er ingen av de fakta sjekket, men de overbeviser hverandre om at Donald Trump burde bli president. De forsteker sin oppfatning med gjentagelser og at det ikke er noen som motstrider. Dette gjør jo at noen som er enige om politikk blir enda mer sikker i sin oppfatning uten å ville ta inn informasjon fra andre. Hvis alle artikler de får anbefalt er om republikanere blir bildet veldig lite nøytralisert.

Du kan også se for deg at det er to personer som skal google presidentvalg 2020. Den ene personen har en vennegjeng som er demokrater. Av artikler de deler på sosiale medier støtter de alltid demokratene. Han kommenterer på artiklene og leser dem. Det samme gjør den andre personen, men hans vennegjeng er republikanere. Da vil disse personene få anbefalt helt forskjellige artikler selv om de har googlet akkurat det samme. Dette kommer av filterbobler og ekkokammer.

-Henrik Hammer Normann


1 kommentar

Sosiale mediers rolle i politisk polarisering – Henrik Hammer Normann · juni 1, 2021 7:00 pm

[…] til some for dette angrepet vil det være interessant å se på noen begreper jeg har forklart i tidligere blogginnlegg. Filterboble – «En filterboble er en effekt som kan oppstå ved at personer får filtrert og […]

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *