I dette blogginlegget var oppgaven å skrive om en teknologi vi har gått igjennom i forelesning mellom 14 og 15 januar. I første del vil jeg presentere teknologien, deretter vil jeg presentere en artikkel der teknologien blir brukt. Mot slutten vil jeg prate om hvilke konsekvenser denne teknologien kan ha. Avlustningsvis vil jeg ta opp hvordan det påvirker digital markedsføring.

Virtual Reality

Teknologien jeg har valgt å skrive om i dette blogginnlegget er Virtual Reality (VR). VR kalles på norsk virtuell/kunstig virkelighet. Wikipedia definerer VR som «en datateknologi som lar brukeren påvirke og bli påvirket av et dataskapt miljø som skal etterlikne en virkelighet» (Wikipedia, 2019). Det første jeg tenker på når det kommer til VR er selvfølgelig dataspill. Det blir laget fler og fler VR-enheter for å spille dataspill. Alt fra briller du kan koble til mobilen til stasjoner du kan gå på. VR-dataspill er under en stadig utvikling, der bildekvalitet bedres vesentlig og opplevelsene du får blir mer og mer realistiske.

VR brukes ikke bare til å spille dataspill. Andre bruksområder er blant annet: Militær trening, effektivisering av trenere i diverse sporter, opptrening av helsepersonell og undervisning/øvelser. Til og med innen terapi kan VR benyttes, og jeg vil ta for meg bruken inn arbeid med mental helse.

Spectra Optics VR-100: Behagelige VR-briller med justerbare linser -  Teknikmagasinet.no
Bilde: Bruk av VR-briller

Artikkelen jeg har valgt å skrive om er: Flere folk med angst og depresjon kan få hjelp når psykologene gir digital terapi (Jakobsen, 2020)

Denne artikkelen omhandler bruk av digital terapi istedenfor å fysisk møtes. Det er kjent at det er mange har slitt med sin mentale helse under koronapandemien. Personer som har trengt hjelp har ikke fått den støtten de trenger ettersom at koronarestriksjoner har satt en stopper for å kunne møtes. På grunn av dette har terapeuter måtte tenke utenfor boksen, og det har ført til digital terapi. Med digital terapi tenker du sikkert at det er videokonsultasjon. Digital terapi tilbyr mer enn dette. Digital terapi tilbyr chatbotter, arbeidsprogrammer og øvelser man kan gjøre, men selvfølgelig også videokonsultasjon. Hos personer mellom 13-16 år med ulike typer angst forsker de på bruken av VR-briller. Pasientene bruker VR-briller for å øve på å handtere ulike situasjoner. Eksempelvis kan de via VR oppleve å være plassert i et klasserom og kan øve på å presentere eller snakke foran klassen.

Hva fører dette til?

Dette tror jeg er en ekstremt viktig utvikling. For personer med angst kan det som er vanskeligst for dem å ta kontakt med en terapeut. På denne måten trenger ikke det første møte med terapi å være med et annet menneske. Det kan bli en mykere overgang der pasienten får hjelp uten å måtte gjøre det de synes er vanskelig med engang. En annen meget positiv ting med dette er at det er et tilbud som vil være lett tilgjengelig når man trenger det. På denne måten kan alt av behandlingen og kommunikasjonen lagres og pasienten kan benytte det når det måtte passe.  Dette kan også føre til en effektivisering og frigjøring av tid slik at fagpersoner kan behandler flere pasienter. Det blir en vinn-vinn situasjon for pasient og arbeider.

Fremtidige konsekvenser

Med tiden tror jeg at det også vil bli vanligere med ai-terapi. Med bruk av digital terapi ser vi at terapeuten kan behandle fler og fler. Dette tror jeg kan føre til at terapeuten som per dags dato er et menneske du snakker med kan bli en maskin. Det gjør at du alltid har en «person» du kan snakke med og hjelpe deg, et 24/7 tilbud med konsultasjon. Det kan imidlertid føre til at det blir færre fagpersoner som psykologer og andre terapeuter. På en annen side vil det alltid være behov for både kompetansen og yrkesutøvelsen. I lang tid fremover vil mange fortsatt være avhengig av den menneskelig kontakten og samværet i terapien, selv om mange vil kunne foretrekke å vite at det ikke er et ekte menneske de forholder seg til.

Jeg tror det vil være veldig viktig å kunne tilby 24/7 hjelp for de som har utfordringer med sin mentale helse, enten i form av angst, depresjon eller lignende. På nettforumet reddit leste jeg om en jente som hadde tenkt til å ta sitt eget liv. Hun slet med en depressiv lidelse og en kveld var hun klar til å begå selvmord. Før hun skulle gjøre det hadde hun ringt til selvmordslinjen (116 123 i Norge) og da hadde ingen svart. Dette fikk henne til å begynne og le og hun så ironien i det hele og valgte å ikke ta sitt eget liv. Moralen i historien er ikke at man ikke skal ta telefonen, men at mennesker ikke alltid er tilgjengelig. Med bruk av kunstig intelligens vil det alltid være noen som kan være der når man trenger det.

Hvordan vil VR være med å påvirke digital markedsføring?

VR har allerede gjort at noen digitale plattformer har endret sin infrastruktur. Et eksempel på dette er YouTube. I dag kan alle videoene på YouTube vises i VR. Det er også banebrytende for annonsering. Med den nye teknologien så har reklameselskaper mulighet til å lage reklamefilmer med 360 ° bilder. Dette gjør at man har historiefortellingene i reklamene endres totalt. Som vi kan se i denne videoen jobbes det også med at kan skal kunne bruke mobilen til å scanne et hvilket som helst produkt for og deretter få informasjon om det. Det vil være endeløse muligheter innenfor digital markedsføring med bruk av VR.

Det er ikke bare i digital markedsføring det brukes VR. Pepsi Max har tidligere hatt stands der de har tilbudt forbipasserende mulighet til å teste en Pepsi Max VR-opplevelse. Da kunne man klarte opp på et fjell for å hente seg en brusboks. Med dette ser man at VR har gitt mange flere muligheter for selskaper å markedsføre på.

Med utviklingen av virtual reality tror jeg at til slutt vil man kunne oppleve alt virituelt. Alt fra å gå en fjelltur til å male kunstverk. VR vil bidra til at man kan leve et alternativt liv samt hjelpe enn selv på ulike måter i sitt eget liv.

-Henrik Hammer Normann

Referanseliste:

Wikipedia (2019, 10. sep) Kunstig Virkelighet. Hentet fra: https://no.wikipedia.org/wiki/Kunstig_virkelighet

Jakobsen, S. (2020, 22. aug) Flere folk med angst og depresjon kan få hjelp når psykologene gir digital terapi. Forskning.no Hentet fra: https://forskning.no/depresjon-internett-mental-helse-ungdom/flere-folk-med-angst-og-depresjon-kan-fa-hjelp-nar-psykologene-gir-digital-terapi/1729591


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *