Denne uken har Arne Krokan bedt oss reflektere over noen spørsmål angående kunstig intelligens. Noen av disse spørsmålene var: Synes du kunstig intelligens er mest spennende eller mest skremmende? Hva vil teknologiene gjøre med jobber og krav til hva vi må kunne i årene som kommer? Tanker jeg gjorde meg om disse spørsmålene var inspirasjonen til dette blogginnlegget som omhandler sosiale konsekvenser av kunstig intelligens.

Jo smartere kunstig intelligens dess dummere menneske

Som jeg skrev i mitt forrige innlegg om kunstig intelligens har jeg stor tro på at dette er noe som vil være med å effektivisere og optimalisere dagens samfunn. Likevel er noe av det jeg er redd for at vi mennesker blir for godt vant med ny teknologi, slik at vi blir late.Filmen Wall-E viser noe av det jeg bekymrer meg for. Klippet som jeg har lenket til viser hvordan mennesker i fremtiden driver med fysisk aktivitet ved å ikke bevege på sin egen kropp. Jeg bekymrer meg for at vi mennesker kan bli for godt vant og for avhengig av maskiner og roboter. Det kan være en fare for at vi slutter å utføre selv de enkleste ting og på den måten miste evnen til å håndtere enkelte hendelser. Allerede nå lar vi kjedelige oppgaver utføres av roboter. Et enkelt eksempel på dette er robotstøvsugere.

Jeg bekymrer for at den gjennomsnittlige intelligensen vil falle dersom vi får for smarte maskiner og løsninger. En enkel hverdagshendelse er å dra i butikken og forholdet til hva ting koster. Før du drar på butikken vet du hvor mye penger du har, la oss si at du har 200 kr. Når du da plukker produkter fra butikkhyllene så følger du med på prisen og foretar lett hoderegning for å vite om du har råd eller ikke. Enkel hoderegning der du kun adderer stimulerer hjernen. Med nye applikasjoner og ai-løsninger vil dette behovet for og evnen til hoderegning kunne forsvinne. Applikasjoner gir oss muligheten til å registrere inn det vi skal kjøpe, og så kommer det automatisk opp hva det koster, hvor vi finner det og om det er tilgjengelige i den valgte butikken. Selv om denne type automatisering er svært effektiv er det en fare for at vi «slutter å tenke». Idiocrazy er en film som skilder en alternativ fremtid der kunstig intelligens har bidratt til at den menneskets intelligens har fallt betraktlig.

På den andre siden tror jeg at utviklingen av kunstig intelligens vil føre til mange og viktige fordeler og effektiviseringer.

Kunstig intelligens vil i «det store» kunne bidra å redusere global oppvarming. Med smartere kjøretøy, effektive reiser og teknologi som optimalisere hverdagen kan CO2-avtrykken reduseres. Innenfor helsesektoren har jeg også stor tro på at kunstig intelligens vil være med på å bidra til en bedre fremtid. Robotteknologi benyttes til medisinutlevering, og sjansen for feilmedisinering reduseres. Mange sykdommer som vi ikke vet hvordan vi skal kurere nå tror jeg vil kunne bli kurert. Jeg tror også at roboter vil ta over mange operasjoner, og at kirurger i fremtiden vil få en annen rolle. Heldigvis skjer det ikke ofte i dag at deg gjøres feiloperasjons som koster liv, men med roboter vil slike feil reduseres ytterligere. Dette er bare noen få eksempler på hvordan kunstig intelligens vil bidra til noe postivit for oss mennesker.

Manglende nærhet

I lunsjen på jobb tok jeg opp temaet kunstig intelligens. Det var ikke bare jeg ikke som synes dette er interessant. En kollega hadde nylig hatt en lignende samtale med sin bestemor. Hun hadde noen tanker som ikke hadde slått meg. Hun hadde sagt til min kollega at hun synes den hyppige bruken av ny teknologi var så trist. Hun mente at dette var med på å umenneskeliggjøre oss. Det hun mente med dette var ved å bli for avhengig av internett, applikasjoner etc slutter vi med å være med nysgjerrige og oppdagelseslysten.  Kjærlighet var et tema hun også var opptatt av. Nå bruker svært mange datingnettsider eller applikasjoner for og møtes. Før man engang har møttes vet man veldig mye om hverandre på grunn av alle de digitale fotsporene vi legger igjen. Tidligere måtte man også møtes for å snakke, nå var det bare å sende en Snapchat eller en melding på messenger. Hun mente at det vakreste med kjærligheten var mystikken og det å glede seg til å møte noen. Dette mente hun har forsvunnet.

Menneskelige kontaktmønstre endres, både privat og i arbeidslivet – og på denne måten gir kunstig intelligens sosiale konsekvenser; noen positive og andre mer skremmende. Imens har jeg skrevet denne oppgaven har dagbladet postet en artikkel som omhandler nye munnbind som skal bruke kunstig intelligens. Dette understreker poenget mitt med at det er mye positivt med kunstig intelligens. Ved bruk av ai klarer vi å løse noen av dagens utfordringer som har kommet med bruk av munnbind.

-Henrik Hammer Normann


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *